Az egészséges, formás testért, a szófogadó mérlegért

Mérlegidomár

Mérlegidomár

AZ ALÁBBI 9 SZEMPONT ALAPJÁN TÖLTSD FEL GYERMEKED UZSONNÁS DOBOZÁT!

2022. október 19. - Gyarmati Györgyi Mérlegidomàr

Az iskolás kisgyerek reggelijének fontosságáról az előző posztban írtam részletesen. Ugyanennyire lényeges, hogy megfelelő tízóraival/uzsonnával lásd el őt.

Neked is fejtörést okoz, mi kerüljön az uzsonnás dobozba? Nem jó megoldás, ha semmit sem visz magával és az sem, hogy csak legyen benne valami.

Pocsékolni sem szeretnél és az sem jó, ha éhes marad a srác.

Nézzük a lehetőségeket:

Lehet például az iskolai menza kínálata. Érdemes kitapasztalni, hogy ez mennyire felel meg gyermeked igényeinek mennyiségben, minőségben, ízlésben, hisz sokan válogatósak és hiába fizeted be a menzát, lehet, hogy csak kidobott pénz, mert az étel rendszerint a kukában landol.

Az otthonról hozott falatok a gyerek számára a gondoskodást, szeretetet is jelentik és jó kiegészítői lehetnek az iskolai ételeknek.

Rengeteg uzsonna ötlet van fent a neten, én inkább szempontokat szeretnék adni a választáshoz.

1. Egy hétre előre gondold össze, hogy milyen uzsonnát fogsz csomagolni és bevásárláskor ezeket is szerezd be. Akár vágj fel nagyobb mennyiségű zöldséget, főzz meg több tojást, keverj ki túrókrémet, készíts kis fasírt golyókat stb., hogy reggel ne kelljen kapkodni vagy kényszer megoldásokhoz nyúlni.

2. Figyelj arra, hogy ne legyen romlandó az étel a dobozban, mert lehet, hogy csak délután kerül elfogyasztásra. 

3. Beszéld meg a gyerekkel, hogy a hűtés nélkül rövidebb ideig eltartható ételeket pl. felvágottas szendvicset, délelőtt egye meg.

4. A gyerekek szeretik a színeket és a sokféleséget. Ez lehetőséget ad arra is, hogy több féle tápanyaggal lásd el őket. 

5. Az ideális uzsonna az összes tápanyagból tartalmaz valamennyit. Főként szénhidrátot, fehérjét és egészséges zsírokat, mellette vitaminokat és ásványi anyagokat és folyadékot is.(nem cukros üdítőt, hanem vizet, teát)

6. Vedd figyelembe gyermeked kapacitását, étvágyát és ennek megfelelően próbáld összeállítani a mennyiséget. Se túl sok, se túl kevés ne legyen.

7. Az édességeket a legtöbb gyerek szereti és nem is kell ezektől teljesen megfosztani őket. Egy kis kényeztetés még senkinek sem ártott meg. Az viszont nem helyes, ha kizárólag kekszekkel, édességekkel van megtömve az uzsonnás doboz. Inkább kiegészítés, egy kis kedveskedés legyen a nasi és vannak egészséges változatok is.

8. Zöldség, gyümölcs mindig kerüljön a dobozba. Egy kis répa, karalábé, pár szem szőlő, felvágott barack, alma, körte, pár szem mandula vagy dió, amit könnyen meg tud enni, nem keni össze vele magát és több részletben elfogyaszthatja, jó választás lehet és akár a menzai kenyereket, zsömléket is fel tudják dobni.

9. Nagyobb, zsebpénzzel rendelkező gyerekeknél az iskolai büfé nagy konkurencia lehet a kis dobozunknak és az ottani kínálatban nem feltétlenül az egészséges opció lesz a nyerő, így könnyen elveszíthetjük a kontrollt, hogy mit is eszik az a gyerek. Náluk az is vonzó lehet, hogy mennyire jól néz ki a doboz tartalma

Ha ezeket a szempontokat figyelembe veszed a csomagolásnál, sokat segítesz gyermekednek abban, hogy egészséges étkezési szokásokat sajátítson el, jól fejlődjön, és képes legyen megfelelő figyelemmel részt venni az iskolai órákon.

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegidomar.blog.hu/api/trackback/id/tr2717953620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása