Az egészséges, formás testért, a szófogadó mérlegért

Mérlegidomár

Mérlegidomár

A 10+1 LEGNAGYOBB HIBA AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS SORÁN

EZÉRT FULLAD KUDARCBA SOK PRÓBÁLKOZÁS

2023. április 17. - Gyarmati Györgyi Mérlegidomàr

Az életmódváltásba könnyű belevágni, de még könnyebb abbahagyni. A feladâsnak az eredménytelenség a fő oka, de ez az alábbi hibák elkerülésével orvosolható.
 
1. NINCS EGY JÓL MEGHATÁROZOTT CÉLOD AZZAL KAPCSOLATBAN, HOGY MIÉRT AKARSZ VÁLTOZTATNI
Ha az életmódváltás könnyű lenne mindenkinek, nem kellene most erről beszélnünk.
Ki ne szeretne csinos alakot, izmos testet, sok energiát, vonzó külsőt és egészséget?
Viszont, ha ez csak egy "jó lenne, ha..." ábránd, akkor soha nem fogod elérni, mert nem fogsz érte tenni. Nem fontos Számodra. És ez kulcs! Magad miatt változz, ne másokért!
A dolgok nem történnek meg maguktól. A dolgok csak történnek. Jó, ha tudod, mit akarsz elérni és miért akarod elérni. Miért lesz az jó Neked? Hogy fogod érezni magad? És ami a legfontosabb, érezd jól magad az úton is! Ezért pl. ne fogyókúrázz, hanem válts életmódot!
Amit hosszú távon is fent tudsz tartani.
2. NEM FOGADOD EL, HOGY VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL NEM LESZ VÁLTOZÁS
Ahogy most nézünk ki, ahogy érezzük magunkat, amilyen az egészségi állapotunk, azért bizony akár jó, akár rossz, tettünk valamit. Valószínűleg huzamosabb ideig. Nem 1 szelet csokitortától/chipstől/kólától lesz az emberen 30 kg plusz, hanem, ha ezt éveken át minden nap elköveti. A múltbéli szokásaink meghatározzák a jelenünket és a jelenlegi szokásaink a jövőnket. Ha ugyanazt csináljuk, mint eddig, botorság lenne más eredményt várni tőle.
Fogadd el! Ha változni akarsz, bizony muszáj lesz néhány dolgot megváltoztatnod.
3. NEM VAGY HAJLANDÓ VÁLTOZTATNI
Ne csak elméletben fogadd el, hogy "igen, kellene..., de...", hanem tedd is meg!
Tudom, hogy a megszokottat követni mindig könnyebb, de látod hova vezetett....
Ha elbizonytalanodsz, nézd meg az 1-es pontot és átsegít a nehézségeken.
Ilyenkor van legnagyobb szükséged a Tanácsadódra. Neki van tapasztalata abban, hogyan tudjátok átalakítani a programodat úgy, hogy komfortosabb legyen.
4. NEM ISZOL ELÉG FOLYADÉKOT
A legtöbb ember szemtelenül kevés folyadékot fogyaszt. Itt most a tiszta vízre gondolok, mert a felszívódás és az anyagcsere folyamatok szempontjából a víz a legfontosabb, leghasznosabb folyadék. A cukros üdítők, energiaitalok, levesek, kávé, tea nem tartoznak ide, mert vagy üres kalóriák vagy más a felszívódásuk vagy eleve vizet vonnak el a szervezetből.
A vízivás a legegyszerűbb és legolcsóbb módja az életmódváltásnak, ha eddig ebben nem jeleskedtél. Hogy nem könnyű? Én csak azt mondtam, egyszerű. Napi fél l vízfogyasztás után nekem sem volt könnyű változtatni a szokásaimon. Nem az számít, hogy könnyű vagy sem (2-es és 3-as pont), hanem, hogy megéri-e (1-es pont)?
25 kg-ként 1 l víz. Tornázd fel apránként! Ha jön a kánikula, akkor még több kell.
5. RENDSZERTELENÜL ÉTKEZEL
Sokan nem reggeliznek. Korábban én sem. 13 kg-ot sikerült így magamra szednem. Észrevétlenül, alattomosan kúsztak fel a kilók.
Ha nincs meg a táplálkozásod ritmusa, lelassul az anyagcseréd és minden, amit eszel háborús vésztartalékot képez a testedben, zsír formájában. Ha sokat mozogsz, akkor pedig nem lesz energiád és nem fejlődsz a sportban.
6. FEHÉRJESZEGÉNY A TÁPLÁLKOZÁSOD
A fehérje azért fontos, mert segít fenntartani az izomtömegedet. Legtöbben a fogyás miatt váltunk életmódot és akkor a zsírtól akarunk megszabadulni, nem az izomtól, ugye?
Ráadásul az izom több kalóriát éget el nyugalmi helyzetben, mint a zsír, ezért sem mindegy, milyen a testösszetételed.
A legtöbb ember táplálkozásának gerincét a szénhidrát és a zsír alkotja. És mindez sokkal nagyobb mennyiségben, mint szükséges. Ha fehérjét fogyasztanak, akkor az általában állati fehérje - hús, hal, tojás és tejtermék. Nincs ezzel baj, csak számolni kell az állati fehérjeforrások zsír tartalmával - érdemes a light változatokat és a sovány húsokat választani - és a növényi fehérjeforrásoknak is teret adni (hüvelyesek, magvak, teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk és tészták). Magoknál szintén a zsírra, a többinél a szénhidrátra kell figyelni.
A táplálkozásod így épüljön fel: 40% szénhidrát, 30% fehérje, 30% zsír.
7. ROSTSZEGÉNY A TÁPLÁLKOZÁSOD
A rostszegény életmód korunk jellemzője. Az átlagember kb feleannyi rostot fogyaszt, mint szükséges. Ez emésztési problémákkal, túlsúllyal, immunrendszeri problémákkal, akár daganatos megbetegedéssel is járhat. A szervezet folyamatos takarítása, méregtelenítése elengedhetetlen az egészséges emésztéshez és az optimális testsúlyhoz, a megfelelő anyagcseréhez. A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák rendelkeznek magas rost tartalommal. A gyümölcsök cukortartalma is magas lehet, ezért ezzel óvatosabban bánj. A pékáruk - a teljes kiőrlésű is -, magas szénhidrát tartalmúak.
Neked mi fér bele a programodba?
8. ÖTLETSZERŰEN VÁSÁROLSZ ÉLELMISZERT
Ha Te is olyan vagy, mint én, akkor mi egy dolognak nem tudunk ellenállni, az pedig a kísértés.
Ha a táplálkozásod jól van beállítva, akkor nem fogsz egészségtelen ételek után sóvárogni, mert a szervezeted mindent megkap optimális mennyiségben, minőségben és összetételben, amire szüksége van. Viszont nem könnyű a 20- 30- 40- 50 éves rutint magunk mögött hagyni: hogy ha VAN, akkor megesszük. (Ide tartozik a "nem hagyunk a tányéron semmit, megesszük", vagy a " nem dobunk ki semmit, meg fog romlani, együk meg!" is)
A megoldás, hogy gondosabban vásárolunk - lista szerint. Ha nincs otthon egészségtelen étel/ital, de van helyette egészséges alternatíva, akkor nincs kísértés.
9. NEM VAGY HAJLANDÓ MOZOGNI
Fogyni mozgás nélkül is lehet. 13 kg- ot én is mozgás nélkül fogytam le, viszont a fenekem nem csak nagyságra, hanem formára is eltűnt. Mozgással tudod formálni a tested a változás során. Minden mozgás több, mint a semmi. Mindig egy picit többet csinálj! Sétából, gyakorlatokból is.
A mozgás felgyorsítja az anyagcserédet, tónusban tartja és formálja az izmaidat, az izzadás során méreganyagoktól szabadulsz meg, szebb lesz a bőröd és nem utolsó sorban kiváló stresszoldó.
10. CSAK A MÉRLEGEN KONTROLLÁLOD A VÁLTOZÁST
A mérleg nagyon csalóka értéket mutathat. Csak a tömegedet - és tudom, ez sokaknál pszichológiailag számít. De lássuk be, ha találkozol valakivel, nem úgy fogsz bemutatkozni, hogy "Szia, Orsi vagyok, 67 kg." Sokkal inkább az fog számítani, hogy nézel ki.
Nem mindegy, hogy pl. annak a 67 kg- nak mekkora része zsír és mekkora az izom. Két azonos magasságú 67 kg-os hölgy teljesen másképp nézhet ki.
Figyeld a cm- beli változásokat is!
Jelentkezz be nálam testösszetétel mérésre, hogy lásd az arányokat. Valóban jó irányba haladsz?
10+1 NEM MARADSZ KAPCSOLATBAN A TANÁCSADÓDDAL
Időnként előfordul, hogy az addig jól működő programod egyszer csak már nem hozza a kívánt eredményt. Ilyenkor néhányan feladják, abbahagyják a programot, bekajálnak és dobják az egészet a többi sikertelen fogyókúra-kupacuk tetejére. Nem hívják a Tanácsadójukat segítségért, nem veszik fel a telefont, hanem bebújnak a kudarcukkal a csigaházukba és elkönyvelik, hogy ez nekik sosem fog működni!
De fog! Ilyenkor van szükséged leginkább a segítségre. A Tanácsadók, így én sem fogunk elítélni vagy haragudni rád a "botlásodért". Ugyanúgy végigmentünk ezeken és nekünk sem volt mindig tükörsima az utunk. De ismerjük az utat és Neked is tudunk és fogunk is segíteni, ha szeretnéd. Ez nem fogyókúra, hanem életmódváltás.
Légy bizalommal a Tanácsadód felé! Mondd el őszintén a nehézségeidet, aggályaidat, félelmeidet! Találjuk meg közösen a megoldást!
Nézd vissza az előző 10 pontot!
10+2 NEM VAGY ELÉG TÜRELMES
Na még egy ráadás! Ez is fontos és őszinte leszek Hozzád.
Az az állapot, amit meg akarsz változtatni, nem pár hét alatt alakult ki. Sokszor évek alatt. És lássuk be, ezért is sokat tettél.
Meg kellett érte enned egy csomó kalóriadús ételt, tartóztatnod kellett magad a mozgástól, egész nap koplalnod kellett, este meg jól bekajálni...Tudod, miről beszélek. Nem a szél hordja össze a túlsúlyt. Ha ahhoz volt türelmed, hogy elérd a jelenlegi állapotodat, akkor most legyen türelmed rendbehozni is!
Pár kg gyorsan lemehet, kisebb problémák gyorsan elmúlhatnak, de a nagyobb gondok megoldásához több időre lehet szükség. És ahhoz, hogy ne térjenek vissza, ugyanennyi időbe telik. Szokásokat kell kialakítani, ami már olyan könnyű és rutinszerű lesz, mint a fogmosás. Ehhez idő kell, légy türelmes!
Ne legyél rest segítséget kérni!
Keress bátran, ne kínlódj egyedül!
Első lépésként csatlakozz a Mérlegidomár  Facebook csoporthoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegidomar.blog.hu/api/trackback/id/tr8918103678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása