Az egészséges, formás testért, a szófogadó mérlegért

Mérlegidomár

Mérlegidomár

A BÉLFLÓRA EGÉSZSÉGE TÖBB MINDENRE VAN HATÁSSAL, MINT GONDOLNÁD

2022. november 25. - Gyarmati Györgyi Mérlegidomàr

Te is azt gondolod, hogy a bélrendszered állapota csupán az emésztésedet befolyásolja? Bár ez is igaz - és rengetegen küzdenek emésztési problémákkal, ami megkeseríti az életüket -, de nagy hiba azt hinni, hogy bélrendszer "csak" ezért felelős. Valójában sokkal többről van szó. 

 

Hallottad már a MIKROBIOM kifejezést?

Én bizony az iskolában, főiskolán és az elmúlt évtizedekben soha nem hallottam róla. Mostanra a kutatók, orvosok, táplálkozási területen dolgozók körében egyre világosabb, hogy mekkora befolyással van az általános állapotunkra a mikrobiomunk, a "bél idegrendszerünk" állapota!

 

Az utóbbi pár évben rengeteg kutatási anyag gyűlt össze a témában és ez nem véletlen, hiszen a mikrobiom az egészségünk rengeteg területét befolyásolhatja:

- emésztési folyamatok

- emésztőrendszer egészsége

- allergiák, ételérzékenységek

- túlsúly, elhízás

- hangulat

- vércukorszint szabályozás

- szív- és érrendszer egészsége

- máj egészsége

 

Ezért fontos, hogy gondoskodjunk a bélrendszerünk egészségéről.

 

A mikrobiom a testünkben lévő mikrobák összességét jelenti. Tudtad, hogy kb 40 trillió baktérium, mikroorganizmus van a testünkben, aminek jó része a belekben található? Mikroorganizmusok, bélbaktériumok, bizonyos élesztőgombák, vírusok, paraziták, jó és rossz baktériumok, ősbaktériumok, szóval elég vegyes a társaság. 

 

Ezek nagy része támogatja a szervezetünket, egyrészt, hogy felismerje és védekezzen a kórokozók ellen, másrészt, hogy biztosítsa a tápanyagok és vitaminok előállítását és feldolgozását a belekben. Ideális esetben a bélben lévő baktériumok 80-85%-a jó baktérium, 15-20%-a rossz baktérium. Ezekre is szükség van, mert ezek tanítjàk, tartják edzésben az immunrendszerünket.

 

Ha a baktériumok aránya felborul - és ezt bizony számtalan módon és könnyen megtörténhet -, felborul az emésztőrendszer egyensúlya és ez számtalan galibát, kellemetlen tünetet vagy betegséget okozhat a testünkben és bizony nem csak a bélrendszerben. Puffadás, hasmenés, gyomorégés, cukoréhség, akaratlan súlyváltozás, alvásproblémák, stressz, bőrirritáció, ételintolerancia, ételérzékenység, allergia... mind mind a belek egyensúly hiányának jelei lehetnek.

 

A mikrobiom összetételét befolyásolja az étkezés, az életmód, a genetikai háttér, a gyógyszeres kezelések, antibiotikumok, betegségek. 

 

Mit gondolsz? Néhány év egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, kevés folyadékbevitel, fokozott tápanyaghiány, esetleg túlzott feldolgozott élelmiszer, finomított szénhidrát, gyorséttermi kaja fogyasztás, cigaretta, alkohol, gyógyszerszedés és antibiotikum kúra után, vajon milyen állapotban lehet? Ugye már érted, mi lehet sok egészségi problémád forrása?

 

Akkor mit lehet tenni a mikrobiom védelmében?

  • Akadályozd meg a káros baktériumok elszaporodását - ne fogyassz olyan tápanyagokat, ami kedvez nekik. Kerüld a magas cukortartalmú ételeket, mert a cukor a káros baktérumokat táplálja a bélben.

 

  • Etesd a jó bacikat, hogy megfelelő állapotban tudják tartani az egész bélrendszert. A prebiotikumok, a prebiotikus rostok a jó baktériumokat táplálják, így növekszik a hasznos baktériumok mennyisége a belekben.

 

  • A probiotikumok, mint például a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsek, segíthetnek kiegyensúlyozni a bélben lévő jó baktériumok gazdagságát és sokféleségét.

 

  • A probiotikumok és a prebiotikumok hosszútávú és rendszeres fogyasztása segíti a bélflóra állapotának javulását, enyhíti a kellemetlen hasi tüneteket, javítja az immunrendszert és a kognitív egészséget, és segítik az emésztést.

 

  • Mozogj rendszeresen - ez a mindenre IS jó megoldás.

 

Ugye látod már, hogy ez egy összetett probléma, amiben az életmódváltás segíthet legtöbbet. Ez az alap, de sajnos van, amikor ez is kevés és pluszra van szükség. Van egy szuper termék, amivel megtámogathatod a bélflórádat adagonként 2 milliárd élő hasznos baktériummal, hogy helyreálljon az egyensúly és búcsút inthess a kellemetlen tüneteknek. A részleteket és személyre szabott megoldásokat a Mérlegidomár Facebook csoportban találsz.

 

Csatlakozz és kérj segítséget!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegidomar.blog.hu/api/trackback/id/tr5717986966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása