Az egészséges, formás testért, a szófogadó mérlegért

Mérlegidomár

Mérlegidomár

AMIT MINDENKINEK TUDNIA KELLENE A SZÜLŐI FELELŐSSÉGRŐL

2022. november 03. - Gyarmati Györgyi Mérlegidomàr

Az teljesen természetes, hogy a szülőként szereted a gyerekeidet, mindent megteszel értük, különösen, míg picik, és legjobb tudásod szerint a legjobbat akarod nekik nyújtani. 

Rengeteg cikk, írás, előadás kihangsúlyozta már, hogy sokkal inkább számít, épül be a gyerek tudatába, hogy mit teszünk, mint hogy mit mondunk a gyerekeinknek.

Azon vajon elgondolkodtál-e, hogy milyen példát mutatsz nekik a gondoskodásoddal? A törődést, a feltétel nélküli szeretetet, a figyelmet, az áldozatvállalást, rengeteg pozitív dolgot, amiből a kisgyerek épülhet és tanulhat.

Viszont az is hat rá, ha ez az áldozatvállalás olyan méretet ölt, hogy az évek alatt teljesen háttérbe szorítod és leamortizálod magad, áldozattá válsz és megkeseredsz. 

Ezzel egyrészt nem mutatsz jó példát (a szülő=áldozat), másrészt a későbbiekben megmérgezheti a szülő-gyermek kapcsolatot.

A gyerekeim születése előtt annyi rossz példát láttam erre, hogy megfogadtam, gondoskodó szülőként annyit fogok megtenni, amit képes vagyok anélkül megtenni, hogy később fel akarjam hánytorgatni nekik

Ismered: amikor a felnőtt fiad, lányod nem azt teszi, amit szerinted kellene és odamondod neki, hogy " Pedig én mindent megtettem érted! Te meg ilyen hálátlan vagy!" Jó, tudom, ez nem Veled, hanem csak a szomszédban fordult elő, de biztos érted, mire gondolok.

Úgy vélem, szülőként azért is felelős vagy, hogy jó állapotban tartsd magad. Törődj az egészségeddel, a testi-lelki egészségeddel, hogy minden szempontból támogató tudj maradni. Manapság a felnőtt gyermekeknek az is nagy segítség, ha minél később szorul rájuk a szülő egészségi állapota, kora vagy anyagiak miatt. 

Nekik is megvannak a gondjaik, karrier, lakáshitel, gyerekek stb, ne terheld őket idő előtt, ha ez elkerülhető.

Ehhez arra van szükség, hogy még időben megfelelően gondoskodj magadról. Táplálkozz egészségesen, mozogj rendszeresen, legyen hobbid, barátaid, valami, ami kikapcsol és feltölt. Törődj magaddal, élj egészséges, teljes életet, ezzel is mutass példát. És a jó példa ragadós.

Sose késő elkezdeni, rendbe hozni! Ha nehézségeid támad ezzel, számíthatsz rám. Keress bátran!

Csatlakozz a Mérlegidomár Facebook csoportomhoz vagy jelentkezz személyes vagy online konzultációra.

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegidomar.blog.hu/api/trackback/id/tr5617967760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása