Az egészséges, formás testért, a szófogadó mérlegért

Mérlegidomár

Mérlegidomár

MIÉRT FONTOS A REGGELI? AZ IDEÁLIS REGGELI ISMÉRVEI

2022. november 19. - Gyarmati Györgyi Mérlegidomàr

Mostanában kezd elterjedni az a nézet, hogy nem szabad reggelizni. Ezt nekem már senki nem fogja bebeszélni

Pedig egy időben én is ezt gondoltam. Azt figyeltem meg, ha reggeliztem, 10 órakor már éhen akartam halni, ha nem ettem reggel semmit, akkor simán kibírtam délig éhezés nélkül.

 

Azt hittem, ez lesz a megoldás a fogyáshoz. Nem szabad reggel enni, így kevesebb ételt fogyasztok egész nap és fogyni fogok. 13 kg pluszt jelentett a remek ötlet. Mióta reggelizem és jó reggelit fogyasztok, leolvadtak a kilók.

 

1. A tapasztalat azt mutatja, hogy, ha az ebéd az első étkezésünk, amit nem eszünk meg délelőtt, azt bizony pótoljuk a nap második felében, leginkább este, a legrosszabbkor. Azzal a felkiáltással, hogy - Egész nap nem ettem, csak ehetek valamit..!?

 

És ez a valami általában már bármi, ráadásul válogatás és mennyIségi kontroll nélkül.

 

2. Ha nem reggelizünk, leesik a vércukorszintünk, nem lesz energiánk, farkaséhség tör ránk és ilyenkor egyszerű szénhidrátokhoz nyúlunk, ezeket kívánjuk. És számtalan a kísértés, ugye? Lépten-nyomon pékségbe, utcai árusokba botlunk. A pogácsák, pékáruk, fehér lisztes, cukros ételek és italok - igen, a kávé is - a vércukorszint hirtelen emelkedését  okozzák és ilyenkor hirtelen sok inzulin termelődik és kerül a véráramba. Az inzulin egy része gyorsan eltávolítja a vérből a cukrot, a felesleg pedig zsírrá alakul. Az eredmény: alacsony vércukorszint és mohó vágy még több szénhidrát után. Ez az ördögi kör ismétlődik 2-3-szor a nap során és ez a felelős a cukorbetegségért, magas vérnyomásért és túlsúlyért is.

 

3. Akik reggeliznek, általában az alábbi megoldások közül választanak:

- Kontinentális reggeli: pékáru, méz, lekvár, felvágott, vaj, narancslé

- Péksütemény kávéval, teával

- Szendvics

- Angol sült reggeli - kolbász, bab, tojás, bacon

- Tojás

- Zabkása

- Müzli tejjel stb.

 

Ha szénhidrát alapú a reggeli - a tojáson és a magas kalóriájú angol reggelin kívül a felsoroltak mindegyike! -, akkor hasonló dolog történik, mint a "nemreggelizés" esetén, csak más ütemben. A vércukorszint magasra szökik, sok inzulin termelődik, ami csökkenti a vércukorszintet, a felesleg pedig zsírként rakódik le. A leesett vércukorszint megint elindítja a fentebb említett, szénhidrát utáni sóvárgással járó ördögi kört.

 

4. A kiegyensúlyozott, fehérjét is optimálisan tartalmazó reggelivel mindez elkerülhető. Van energia, nincs éhség, nincs ingadozó vércukorszint és zsírlerakódás.

 

5. Az ideális reggelinek 3+1 funkciót kell betöltenie:

 

- Hidratálás - hisz egész éjjel sok folyadékot veszítettünk a légzéssel, kipárolgással, izzadással és nem volt utánpótlás, így ránk fér a megfelelő folyadékpótlás

 

- Frissítés, energizálás. Sokan ezért kávéznak. A kávé hirtelen megemeli ugyan az energiaszintet, de ugyanilyen gyorsan le is esik és jöhet a következő és következő kávé.

 

- Táplálás - nem az a lényeg csupán, hogy együnk, hanem, hogy tápanyaggal lássuk el a testünk, hisz így tud a legjobban működni és minket szolgálni a nap során. 

 

- Végül, de nem utolsó sorban, legyen gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hisz általában rohanósak a reggelek, ugye? És persze legyen finom és változatos!

 

A Te reggelid ilyen?

 

6. Ahogy az autó sem tud üres tankkal vagy nem megfelelő üzemanyaggal elindulni és jól gurulni, a testünkből sem tudjuk kihozni a maximumot, ha nem megfelelő tápanyaggal töltjük fel.

 

Nekem már 8 éve nem okoz gondot a reggeli. Nem kérdés, hogy reggelizem és nem kell gondolkodnom rajta, hogy mi legyen az. 5 perc alatt kész és imádom.

 

Kíváncsi vagy az egészséges reggeli receptjére? Csatlakozz a Mérlegidomár Facebook csoporthoz és mutatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegidomar.blog.hu/api/trackback/id/tr4317982526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása