Az egészséges, formás testért, a szófogadó mérlegért

Mérlegidomár

Mérlegidomár

TÉNYLEG ÖRDÖGTŐL VALÓ DOLOG KENYERET ENNI?

2023. augusztus 22. - Gyarmati Györgyi Mérlegidomàr

Augusztus 20-a az államalapítás és az új kenyér ünnepe.

Talán most a legaktuálisabb beszélni a sokak által ördögtől valónak tartott kenyérről.

VÉDŐBESZÉDET mondanék, mert nem a szegény kenyér a főbűnös, vagy nem úgy, ahogy sokan vádolják.

Szinte minden életmódváltás, fogyókúra első önként vállalt, aztán nehezen vagy sehogy sem betartott vállalása a kenyér elhagyása. De mi van, ha Te imádod a kenyeret?

Mi az igazság? Lehet enni vagy nem? Ha igen milyet, kinek és mikor és mennyit?

1. A kenyérrel akkor kezdődtek a problémák, amikor pár száz évvel ezelőtt valaki felfedezte, hogy a búzaszemet külön lehet választani a héjától és megszületett a FEHÉRLISZT. Vele együtt megjelentek a FINOMPÉKÁRUK, kalácsok, sütemények, amiknek az élvezeti értéke sokkal nagyobb volt, mit a korábbi kenyereknek.

Ezek azonban olyan sokba kerültek, hogy csak a módosabbak engedhették meg maguknak, így nem tudott szélesebb körben elterjedni és panaszokat generálni. 

A panaszok, egészségi problémák abból származtak és származnak a mai napig, hogy a finomított liszt elveszti rosttartalmát és vitamintartalmának jó részét. ROST HÍJÁN letapad a belekben és az összetapadt bélbolyhok kevésbé tudják felszívni a tápanyagokat, viszont nagyon jó táptalajt biztosítanak egyéb anyagoknak, a bélsárnak és a méreganyagoknak, amik nehezebben tudnak távozni. Az pedig csak hab a trutyitortán, hogy egekbe emeli a vércukor szintet....hosszú lesz ez az írás, erre sem térnék ki jobban.

2. A másik gond, hogy a tömegtermelés felgyorsult, MEGVÁLTOZOTT A KENYÉR ELŐÁLLÍTÁSÁNAK FOLYAMATA. MEGSZŰNT A KOVÁSZOLÁS hosszadalmas és munkaigényes technológiája, ami segítette a kenyérgabona fehérjéinek emésztését*. Ma leginkább élesztőt használnak a kenyérgyártásban. Úgy tudom, a pékek az alapoktatásban már nem is tanulják a hagyományos kenyérkészítés módszertanát.

Nem véletlen, hogy bár a kenyérárak is az egekbe szöktek, a minőség nem feltétlenül követi az árak emelkedését. 

3. Míg a hagyományos kenyerek régen akár egy hétig is élvezhetőek voltak, a mostaniak jó része már másnap pocsék vagy rengeteg ADALÉKANYAGGAL nyújtják a felhasználhatóság idejét. Az óriás zsemlék belül üregesek, felfújtak, nincs bennük anyag.

4. Mivel a kenyér - rost híján - kevésbé laktat, viszont puha, könnyen fogyasztható - ha friss -, ezért KÖNNYŰ JÓVAL TÖBBET ENNI belőle, mint szükséges vagy indokolt.

5. Rohanó világunkban sokan esznek össze-vissza és gyakran az egyetlen nyugodt és (túl) BŐSÉGES ÉTKEZÉS A VACSORA. Sok elfoglalt háziasszony ritkábban főz, így a hideg vacsorához elengedhetetlen a kenyér. Ha főtt étel kerül este az asztalra, a magyar konyha hagyományai szerint szinte mindenhez IS kenyeret kell/ lehet/ szoktunk enni. A legrosszabbkor és sokat.?

ÖSSZEGZÉS:

Szegény kenyér olyan, amilyen és mi tettük azzá. Dönthetünk róla, melyik fajtát, mikor és mennyit fogyasszunk belőle.

Az igazság az, hogy a kenyér minősége megváltozott, viszont sokkal többet fogyasztunk belőle és ezek okozzák a problémákat: hízás, emésztési panaszok, IR, stb.

A KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁSBAN a kenyérfogyasztásnak is lehet helye. Nem életszerű, hogy ha eddig fél kiló kenyeret megettél egy nap, akkor életed végéig nem ehetsz egy falatot sem.

Az is igaz azonban, hogy a felborult egyensúly gyorsabban helyrehozható, ha minél inkább - akár egy időre teljesen - kiiktatod az életedből a számodra kedvezőtlen ételeket. Ha helyreállt az egyensúly, módjával visszavezethetők ezek az ételek is a táplálkozásodba.

 - A finompékárukat, fehér lisztes kenyereket szinte mindenkinek érdemes elkerülni. Ez nem azt jelenti, hogy sose egyél meg egy sütit vagy egy szelet kenyeret, de ne ez legyen a táplálkozásod alapja.

- Ha már kenyér, akkor válaszd a kovászolt vagy teljes kiőrlésű fajtákat. Szerencsére egyre nagyobb ezekből is a választék. Válaszd a jobb minőséget és fogyassz belőle kevesebbet

- ANYAGCSERE TÍPUSUNK szerint különböző mennyiségű szénhidráttal működünk a legjobban. A szénhidrát típusba tartozóknak pl a napi kalóriaszükségletük 60%- a szénhidrátból kellene álljon, míg a fehérjetípusúaknak csak 35% az ideális. A vegyeskoszt típusúak 50%-ban nyugodtan fogyaszthatnak szénhidrátot 

A szénhidrátszükséglet egy része, ha más tényező alapján nem ellenjavalt,  akár egy kis kenyér is lehet. Más fér bele a táplálkozási programjába egy sportolónak és más egy fogyni vágyó irodistának.

- A domináns hormonod is befolyásolja, mikor mennyit fogyassz az egyes tápanyagokból, hogy visszaállítsd az esetlegesen felborult egyensúlyt a szervezetedben.

Nem akarlak azonnali kenyérevésre ösztönözni, ha amúgy megvagy nélküle, de nem kell teljesen lemondanod róla, ha imádod. Csak válaszd a megfelelőt mennyiségben, minőségben és gyakoriságban.

Kíváncsi vagy, 

- Nálad mi a helyzet?

- melyik anyagcsere és hormontípusba tartozol?

- mennyi és milyen típusú kenyeret és egyebeket optimális fogyasztanod?

- milyen ételek boríthatják fel az egyensúlyodat, serkentve az amúgy is domináns hormontermelő mirigyedet?

Akkor első lépésként csatlakozz a Mérlegidomár  Facebook csoporthoz, ahol választ kaphatsz a kérdéseidre. 

* A glutén (hivatalos szakkifejezéssel a sikér) két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjaiban találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Az emésztetlen fehérje gyulladásokat okozhat a a szervezetben és különböző szintű érzékenységekhez vezethet. A gluténérzékenység különböző formái egyre gyakoribbak, ezekre most nem térnék ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegidomar.blog.hu/api/trackback/id/tr5518198241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása