Az egészséges, formás testért, a szófogadó mérlegért

Mérlegidomár

Mérlegidomár

AZOKNAK, AKIK LE AKARNAK FOGYNI, DE MÉG NEM KEZDTEK HOZZÁ

Kitől várhatsz valódi szakmai segítséget? Egy vonzó celebtől vagy szakembertől?

2023. február 14. - Gyarmati Györgyi Mérlegidomàr

A minap egy élő YouTube videót néztem, ahol egy ismert, általam nagyra becsült, csinos, középkorú hölgy beszélt a diétákról, az egészséges életmódról.
Arra próbálta nagyon helyesen inspirálni a hallgatókat, hogy váltsanak életmódot, a helyett, hogy csodabogyókhoz, csodaszerekhez nyúlnának és ne áldozzák fel az egészségüket a "minden áron csinosság" oltárán.
Rengeteg kérdést kapott és igyekezett visszadobni a labdát, hogy amit ő csinál, az nála bevált, de nem vagyunk egyformák, nem mindenkinél ez lesz az üdvözítő.
Ennek ellenére csak jöttek és jöttek a kérdések, hogy mit csináljanak a hölgyek, hogy lefogyjanak.
Te is azt gondolod, hogy aki csinos, az mást is csinossá tud tenni a tanácsaival?
Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem.
Ismert énekesnek, sportolónak, művésznek lehet jól működő étterme? Lehet! Sokan mégis belebuknak, mert az ismertség egy dolog, a szakértelem egy másik.
Attól, hogy láttam egy csomó házat és abban is lakom, remélem, nem bíznál meg azzal, hogy megtervezzem vagy felépítsem a Tiédet! Mert nem értek hozzá.
Aki jó formában van és egészséges, az valószínűleg nagyon sok dolgot jól csinál, jól eszik, figyel magára. És a saját tapasztalatát el tudja mondani. A személyes tapasztalat nagy érték, de nem húzható rá egy az egyben mindenkire. Néhány tipp segíthet a változásban, elindíthat az úton - persze, ha nem csak meghallgatod, hanem meg is teszed.
Nem ugyanarra van szüksége azonban egy 80 kilós embernek, mint egy 50 kilósnak. Nem egyforma állapotból indulnak a változás útján.
Az általános dolgok, hogy sok zöldség, meg sok víz, persze nagyon fontos, de nem elégendő.
A fent említett hölgyet egyre csak kérdezgették, hogy mit csináljanak, jó-e, ha ezt teszik vagy ha azt eszik.
És szegény átbillent, rávették és elkezdett tanácsokat osztogatni, így rögtön kiderült, hogy bizony ő nem szakember, hanem egy olyan ember, aki kitapasztalta, hogy neki mi működik, mitől érzi jól magát, mitől van energiája, szép bőre, karcsú alakja és hogyan nem hagyja, hogy kifogjon rajta az idő. Neki az egész életmódja átalakult és így él évek óta.
A kérdezők azonban a titkot keresték. Lehetőleg a legegyszerűbb titkot, a megnyugtató választ, amiért a legkevesebbet kell tenni és gyorsan eredményt hoz.
ÉBREDJÜNK FEL! Az egészséges életmód kialakítása, bár nem egy ördöglakat, és vannak általános érvényű igazságai, mégsem másolható ctrl c ctrl v-vel. Ez egy komplex dolog és bár minden apró lépés közelebb vihet a célodhoz, ha nem rád van szabva, lehetnek átmeneti sikereid, de nem lesznek tartósak és egy újabb, jellemzően fogyási kudarccal leszel gazdagabb.
Például, el lehet hagyni a kenyeret, lesz változás - ha eddig sokat ettél belőle -, de mennyire életszerű, hogy ezentúl sose egyél kenyeret?
Az életmódváltásnak pont az a lényege, hogy belefér olykor egy süti, kenyér, csoki, bármi, de nem minden nap és mértékkel. Mellette pedig megtanulod, hogyan készítsd el egészségesebben a kedvenc ételeidet, valamint hogyan egyensúlyozd ki a táplálkozásodat, hogy a néha elfogyasztott egészségtelen opciók se rontsák el az elért eredményeidet.
Ahhoz, hogy hatékony legyen a változás, egy csomó tényezőt fel kell mérni és összességében figyelembe venni. Egy-egy kiragadott momentum, nem lesz ehhez elegendő. Kitapasztalhatod Te is, hogy mi működik Nálad, de ez általában hosszabb idő és Te is türelmetlen vagy ugye? Ráadásul, ha belekapsz ebbe, aztán belevágsz abba, de semmit sem csinálsz végig, nem is tudsz reális következtetést levonni.
Szakember tud segíteni abban, hogy felmérje, hol tartasz most, hova akarsz eljutni és meg tudja mutatni személyre szabottan a legrövidebb utat. Tudod mennyi időt és kudarcot spórol ez meg Neked? Rengeteget?
Aki tényleg felelősséget vállal érted, alaposan elbeszélget Veled. Felméri hány kiló van rajtad pluszban, hogyan élsz, hogyan étkezel? Vannak-e egészségügyi problémáid, szedsz-e gyógyszereket? Van-e ételérzékenységed? Mikor és mit sportoltál utoljára? Mire vagy hajlandó a változás érdekében? Mik a családi, munkahelyi szokásaid, amik elfogadható keretet adnak az új életmódnak és mi az, amin feltétlenül változtatnod kell. Mit akarsz elérni, hova akarsz eljutni egyáltalán?
Megmutatja, milyen sorrendben történjen a változás, hogy tudj hozzá alkalmazkodni. Mi az a reális fogyás, ami egészséges a Te esetedben?
Milyen a tested jelenlegi összetétele és mi lenne a céljaidhoz a kívánatos? Hogyan tudsz zsírból fogyni? Hogyan tudsz feszes maradni a fogyás során? Mi az ideális testtömeg számodra? Miért nem csak a mérleg számít? Hányszor egyél és mit, milyen összetételben? Milyen élelmiszerekből és/ vagy kiegészítőkből tudod ezt megoldani - figyelembe véve a napirendedet?
Megtanít mindenre, válaszol a kérdéseidre, támogat és végigvezet az utadon. Egészen a célodig. Ha megbízol benne és hagyod, hogy segítsen.
Soknak tűnik mindez? Elég sokrétű valóban. Hisz ez is egy szakma. Ha vezetővel mész az úton, meglátod, nem is lesz olyan bonyolult. Szép lassan olyan egyszerűvé és rutinszerűvé válik, mint a fogmosás. Ne akard siettetni a dolgokat. A szokásoknak ki kell alakulnia, különben úgy járhatsz, mint a "Ki nevet a végén?" társasjátékban, mikor visszakerül a bábud a starthoz.
Első lépés: csatlakozz a Mérlegidomár Facebook csoporthoz.
Vagy…
Kérj segítséget, mert minél hamarabb fogsz hozzá, annál hamarabb érzed az eredményét!
Díjmentes online konzultáció
⬇️⬇️⬇️

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegidomar.blog.hu/api/trackback/id/tr2018048770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása