Az egészséges, formás testért, a szófogadó mérlegért

Mérlegidomár

Mérlegidomár

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK AZ ANYAGCSERÉRŐL

A 3 legfontosabb dolog, amit megtehetsz az anyagcseréd felpörgetéséért

2022. december 15. - Gyarmati Györgyi Mérlegidomàr

Azt gondolod, hogy a lelassult anyagcseréd az életkorod természetes velejárója és ez az oka, hogy nem tudsz lefogyni? Nem tehetsz semmit, ez van, ezzel meg kell békülnöd?

 

Ez óriási tévhit, amivel ámíthatod magad. Látszólag leteheted a felelősséget a tested állapotáról, a formádról, a testtömegedről, az egészségedről, de így bizony komolyan becsapod önmagad. Ez azzal is jár, hogy el kell viselned a tévhited okozta minden fájdalmat és keserűséget, a sok kellemetlenséget, ami a túlsúlyodból fakad.

 

A fáradtságot, a lihegést, mikor felcaplatsz a negyedikre, a messze nem karcsú sziluettet a tükörben, a mérleg nyelvének sokkoló messzire szaladását. A reggeli dilemmákat, hogy mit vegyél fel. Ez szűk, ez már nem is jön rám, ebben hogy nézek ki…és jöhetnek a mindent eltakaró leplek, amik persze nem fedik el a nyilvánvalót.

 

És ez bizony a kisebbik probléma. A nagyobb, hogy szinte észrevétlenül, de megindulhat az egészséged romlása is. Szív-és érrendszeri gondok, izületi betegségek, cukorbaj stb…

 

Az igazság az, hogy az anyagcserét számtalan módon tudod "gyorsítani"  illetve hatékonyabbá tenni - és persze lassítani, rosszabb hatékonyságúvá tenni is - korodtól függetlenül.

 

Az „anyagcsere” valójában egy kémiai folyamat, amely során a szervezet az élelmiszerben lévő kalóriákat energiává alakítja.

 

A nyugalmi anyagcsere ráta azt adja meg, hogy 24 óra alatt hány kalóriát éget el a szervezet abszolút nyugalmi állapotban – az alapfunkciók, a légzés, a vérkeringés fenntartásával. Ez a napi kalória felhasználásunk kb.yságúvá te75%-át teszi ki. A fennmaradó kalórák nagy részét a napi aktivitásra és a testmozgásra fordítjuk.

 

Milyen tényezők befolyásolják az anyagcsere-rátát?

 

Bár akadnak olyanok, akik több kalóriát használnak fel az alapvető anyagcsere-folyamatok során (ezt nevezik általában „gyors anyagcserének”), az anyagcsere-aránynak nem az a lényege, hogy milyen gyorsan égetjük el a kalóriákat, hanem hogy egy nap alatt mennyit égetünk el. Tehát igaz ugyan, hogy nem vagyunk képesek rávenni a szervezetünket, hogy gyorsabban égesse a kalóriákat, mégis elérhetjük, hogy jobb hatásfokkal dolgozzon.

 

Néhány tény, ami befolyásolja ezt a folyamatot:

 

Testméret

A nagyobb testméret magasabb anyagcsere-arányt jelent; egészen egyszerűen azért, mert több az anyagcserét végző sejtek száma.

 

Testfelépítés

A vékonyabb testalkat nagyban elősegíti az anyagcsere hatékonyságát. Kb. fél kilogramm sovány izom napi 14 kalóriát éget el, míg ugyanennyi zsírszövet csupán napi 2 kalóriát. Az izomsejtek jóval több mechanikus munkával égetik a kalórákat, mint a zsírsejtek, így érthető, hogy az izomtömeg növelésével az anyagcsere-arány is növekszik.

 

Életkor

Az öregedéssel járó természetes hormonális változások és a mozgásszegény életmód általában izomtömeg-veszteséget is okoznak. A test kevésbé hatékonyan képes a mindennapos aktivitás okozta izomsérülések kijavítására, tehát az izomsejtek száma csökken. Ennek eredménye képpen a test kevesebb kalóriát tud elégetni

 

Nem

A férfiak anyagcsere-aránya gyakran magasabb, mint a nőké, hiszen eleve átlagosan nagyobb testmérettel és nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, így több kalória-égető sejtjük van.

 

Túl alacsony kalóriabevitel

A kalóriabevitel túlzott csökkentése az anyagcsere ráta csökkenését okozhatja, mivel a szervezet próbálja fenntartani az eddigi anyagcserét, de erre kevesebb kalória áll rendelkezésére.  Ennek ellenére ezek az értékek csupán kis mértékben csökkennek, főleg, ha a kalóriabevitelben történt változás nem túl nagy mértékű.

 

Ezek közül van, amire nincs ráhatásod, de van, amire igen!

Ha felpörgeted az anyagcserédet:

  • nyugalmi állapotban is több kalóriát fog elégetni a szervezeted. 

  • karcsúbb lesz a sziluetted, beindul a fogyás

  • csinosabbnak érzed magad és megnő az önbizalmad

  • több nasi is belefér az étkezésedbe

  • anélkül is tudsz fogyni, hogy éjjel-nappal az edzőteremben kínoznád magad

  • jobb lesz az általános közérzeted

  • csökkenhetnek vagy megszűnhetnek egészségi panaszaid

 

A 3 legfontosabb dolog, amit meg tudsz tenni az anyagcseréd felpörgetésének érdekében:

 

  1. Egyél több fehérje tartalmú ételt vagy megbízható forrásból származó kiegészítőt! A szervezet a fehérjéket az izomszövet felépítésére és javítására használja. Fehérjék nélkül a test nem képes fenntartani az izomsejteket, így azok nem tudnak segíteni az anyagcsere-arány növelésében.

 

  1. Építs izomtömeget! Ez megnöveli a sovány testtömeget, amely segít a nyugalmi anyagcsere növelését.

 

  1. Növeld a napi aktivitásodat! A testmozgás aktivizálja az izmokat, ezáltal megőrzi a sovány testtömeget és emeli az anyagcsere-arányt. A több mozgás egyúttal ellensúlyozza a lecsökkentett kalóriabevitel által okozott esetleges anyagcsere-csökkenést.

 

Ezen kívül még számtalan megoldás, szokás, étel segítheti a jobb anyagcsere elérését a vízivástól, a rendszeres étkezésig. A Mérlegidomár csoportban épp fut egy sorozat, ami 50 anyagcsere pörgető módszert mutat be. Minden pici változás segíthet, hisz ezek összeadódnak. Nem biztos, hogy mindegyik reális Neked, akarod vagy képes vagy megvalósítani, de lesznek olyanok szép számmal, amiket abszolút be tudsz illeszteni az életedbe.

 

További tippekért csatlakozz a Mérlegidomár Facebook csoporthoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegidomar.blog.hu/api/trackback/id/tr2518003060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása