Az egészséges, formás testért, a szófogadó mérlegért

Mérlegidomár

Mérlegidomár

5 LÉPÉS, AMIVEL SZÜLŐKÉNT SEGÍTHETED KISGYERMEKED ISKOLAKEZDÉSÉT

2022. október 16. - Gyarmati Györgyi Mérlegidomàr

Az iskola már rég elkezdődött és bzony sok család embert próbáló időszakon van túl. A nyár szabadsága után a gyerek nem akar felkelni, Te már rohannál a munkába, de előtte még be kell vinnie a kis nebulót az iskolába. Sok családban ez kapkodással, idegeskedéssel, olykor veszekedéssel, sürgetéssel jár és gyakran kimarad a reggeli. Egy álmos, nyűgös, lelassult gyereknél ezzel rengeteg időt lehet megtakarítani, pedig ez óriási hiba.

A kisgyerekek, különösen az elsősök számára nagyon megterhelő az iskola, főleg az első hónapok. Az óvoda biztonsága egy pillanat alatt elillan, az iskolában ők a legkisebbek, új környezet, új iskolatársak, tanító nénik, ismeretlen eszközök, új szabályok, szokások, figyelem, fegyelem, amihez mind alkalmazkodni kell. Ez önmagában is nagyon fárasztó a gyerekek idegrendszerének és mellette ott van a tanulás. 

Ha kimarad vagy nem megfelelő (cukros, szénhidrátban gazdag, de egyéb tápanyagokban szegény) a reggeli, a gyerek vércukorszintje leesik, éhes lesz, nem tud figyelni, nem lesz megfelelő energiaszintje a feladatok elvégzésére és ez gyakran fegyelmezetlenségben nyilvánul meg. Mindez már reggel tönkreteheti a napját, hisz sokkal kevesebb sikerélményre tehet szert, mint a többiek.

Amikor végre lehetősége lesz enni, a cukros, szénhidrátdús ételek felé fog nyúlni. Ez hirtelen megemeli a vércukor szintjét, munkára fogva a hasnyálmirigyet, hogy termeljen gyorsan inzulint, ami kiveszi a vérből a cukrot. Ez gyors vércukorszint csökkenéshez vezet, ami újbóli éhséget, édességek utáni sóvárgást, fáradtságot idéz elő.

Mivel tudsz segíteni gyermekednek szülőként?

1. Minden nap találj egy kis időt, amikor teljesen rá tudsz figyelni, nem foglalkozol semmi mással és el tudja mondani a kis élményeit, amit az iskolában szerzett.

2. Este időben fektesd le, hogy ki tudja pihenni magát. Lefekvés előtt már ne nézzen tévét, videójátékot.

3. Mindig reggelivel indítsd el az iskolába. Már pár falat is sokat számít. Remélem, a közös családi reggeli sok helyen nem csak egy illúzió, hisz egy nyugodt nap kezdést biztosít mindenki számára.

4. Gondoskodj a reggeli folyadék pótlásáról is.

5. Ha az otthoni étkezésre végképp nincs mód, az első óra előtt tudjon megreggelizni a gyermek. Az iskolai "reggelire", ami valójában már tízórai, 9 vagy 10 órakor kerül csak sor. Ez már nagyon sok idő étlen.

Ezzel a pár egyszerű lépéssel meg tudod könnyíteni gyermeked beilleszkedését az iskolai életbe. Egyszerűt mondtam, nem könnyűt. Ha több gyerek van a családban, még nehezebb a dolgod. Megértem. Ugyanakkor a gyerekünkre fordított idő a legjobb befektetés ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, magabiztos, önálló, sikeres, egészséges felnőtt váljon belőle. Kívánhat-e szülő ennél többet?

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegidomar.blog.hu/api/trackback/id/tr3417953612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása